Farben Lehre

Farben Lehre

FARBEN LEHRE powstało we wrześniu 1986 roku. Od tamtego czasu ukazało się 9 płyt studyjnych: "Bez pokory", "My maszyny", "Insekty", "Zdrada", "Atomowe zabawki", "Pozytywka", "Farbenheit", "Snukraina", "Ferajna", koncertowa "Samo życie", dwa dvd: "Przystanek Woodstock 2006", "Punky Reggae live 2008" oraz liczne kompilacje.


Od wielu lat zespół bardzo dużo koncertuje zarówno w Polsce, jak i za granicą. Wystąpił, m.in. na festiwalach w Jarocinie w latach 1987-94 (laureat 1990) oraz w 2006 roku, Hunterfest (2006, 2008), Nie zabijaj (2005-06), Basowiszcza (2007), Slavske-Rock-Fest (Ukraina 2007-08), Auxerre (Francja 2002), Novej Sedlicy i Sninie (Słowacja 2003-04), Berlinie (1996, 2006, 2008), Kijowie, Lwowie (Ukraina 2007), Dublinie (Irlandia 2007) oraz Wiedniu (Austria 2009). Zagrał dużą trasę koncertową we Włoszech (Mediolan, Padwa, Genua, Wenecja, czy Bergamo 1998), dwukrotnie był gościem prestiżowego Flingern Punk Rock Festival w Düsseldorfie (2001, 2003), a oprócz tego często pojawiał się w Niemczech (odwiedzając, m.in. Monachium, Hamburg, Magdeburg, Cottbus czy Zittau). W latach: 1996, 2004 i 2006 grupa zaprezentowała się na scenie Przystanku Woodstock, dając koncerty dla ponad stutysięcznej widowni.


Na swoim koncie płoccy muzycy mają występy u boku tak znaczących formacji jak the Exploited, Die Toten Hosen, U.K.Subs, G.B.H., Vibrators, Oi Polloi, Dritte Wahl, Rasta Knast, Krays, Paranoid Visions, Ine Kafe czy Smola a Hrusky. W ostatnich 5 latach FL zagrało blisko 500 koncertów, co sytuuje go w gronie najczęściej koncertujących polskich zespołów...
Od 2004 roku FARBEN LEHRE jest pomysłodawcą oraz jednym z głównych wykonawców trasy koncertowej Punky Reggae live, która rokrocznie odwiedza kilkadziesiąt klubów w większości dużych polskich miast. W październiku 2009 miała miejsce premiera „Ferajny”, a we wrześniu 2012 roku ukazał się album "Achtung 2012", wydane przez wrocławską firmę Lou & Rocked Boys. W międzyczasie (w 2011) ukazał się także jubileuszowy album zespołu związany z 25-leciem istnienia FL "25th Best Of The Best".

Muzyka FARBEN LEHRE jest energiczna, melodyjna, pełna radości grania i wolna od kompleksów. Ostre, aczkolwiek przystępne dźwięki oraz garść szczerych słów stanowią próbę duchowego porozumienia się z drugim człowiekiem... Najważniejsze utwory to "Helikoptery", "Handel" "Egoiści", "Matura", "Rozkołysanka", "Judasz", "Pozytywka", "Terrorystan", "Spodnie z GS-u", "Erato", "Corrida", "Ferajna", "Zagadka" czy "Kolory".

 


Skład:
Wojciech Wojda – wokal, teksty
Konrad Wojda – gitara, wokal
Filip Grodzicki – gitara basowa
Adam Mikołajewski – perkusja   

 

Dyskografia:

1991 - Bez pokory
1993 - My maszyny
1994 - Samo życie (live)
1995 - Nierealne ogniska
1995 - Insekty
1996 - Zdrada
1996 - Garażówka
2001 - Atomowe zabawki
2001 - Wiecznie młodzi (Płyta wydana z okazji XV-lecia zespołu)
2003 - Bez pokory / My maszyny (Kompilacja)
2003 - Pozytywka
2004 - Insekty / Zdrada (Kompilacja)
2005 - Farbenheit
2006 - Farben Lehre Płyta wydana z okazji XX-lecia zespołu)
2008 - Snukraina
2008 - Przystanek Woodstock 2006 (DVD)
2009 - PRlive - Wrocław 2008 (DVD)
2009 - Ferajna

2011 - Best of the Best (2CD, LP)

2012 - Achtung 2012

 

foto. promo zespołu

Płyty powiązane z wykonawcą:

Rozumiem Używamy plików cookies m.in. w celu świadczenia usług, reklamy i statystyk.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.