Fugazi

Fugazi

Fugazi to amerykańska grupa indierockowa, poruszająca się w stylistyce post hardcore. Powstała w 1987 roku w Waszyngtonie, a nazwę zespołu zaczerpnięto ze slangu żołnierzy amerykańskich, używanego podczas wojny w Wietnamie – jest to akronim zwrotu Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In.

Członkowie Fugazi grali wcześniej w dwóch ważnych zespołach hardcore'owych: Minor Threat i Rites of Spring. Grupa przez cały czas swego istnienia była wierna swoim ideałom: wydawała w niezależnej wytwórni (Dischord Records, należącej do Iana MacKaye'a i Jeffa Nelsona z Minor Threat), bilety na jej koncerty kosztowały ok. 5-10 dolarów i wpuszczano na nie osoby w każdym wieku, zaś ceny albumów utrzymywały się na poziomie 10 dolarów. Ponadto zespół nie udzielał wywiadów magazynom, w których można było znaleźć reklamy alkoholu i papierosów (Ian MacKaye, jeszcze jako wokalista Minor Threat, dał swoją piosenką początek ruchowi straight edge).

W 2002 roku zespół niestety zawiesił działalność.

Dyskografia/Albumy:

1989 – 13 Songs (utwory z "Fugazi"i "Margin Walker")
1990 – Repeater (wydany także jako "Repeater + 3 Songs" wraz z utworami z "3 Songs")
1991 – Steady Diet of Nothing
1993 – In on the Kill Taker
1995 – Red Medicine
1998 – End Hits
2001 – The Argument
 

Płyty powiązane z wykonawcą:

Rozumiem Używamy plików cookies m.in. w celu świadczenia usług, reklamy i statystyk.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.